czwartek, 8 czerwca 2017

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą


Kolejne z cyklu "rabarbarlove": pyszne ciasto na kruchym spodzie, pełne aromatycznego rabarbarowego farszu, zwieńczone chrupiącą bezą, która po czasie przemienia się w miękką piankę. Było tak pyszne, że zniknęło zanim zdążyłam zrobić porządne zdjęcia ;)


Składniki (forma 24cm):

Na ciasto:

-200g maki pszennej
-100g zimnego masła
-100g cukru
-1 jajko
-1 łyżeczka cynamonu
-szczypta soli

-ponadto: łyżka bułki tartej

Na farsz:

-ok. 1kg rabarbaru
-4 łyżki cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

-3 białka
-szczypta soli
-4 czubate łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Mąkę mieszamy z cynamonem i solą. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, cukier i jajko i krótko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Rabarbar obieramy, kroimy na plasterki o grubości około 1,5cm. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru soku, dodajemy mąkę ziemniaczaną i przyprawy i dokładnie mieszamy.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną.

Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. wykładamy farsz rabarbarowy. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy masę białkową. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 30-40 minut (aż beza ładnie się przyrumieni). Studzimy w otwartym piekarniku.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Obłędne! Nie ma jak połączenie bezy z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto! Mega apetycznie wygląda, jeszcze takiego nie próbowałam tak szczerze :P

    OdpowiedzUsuń