poniedziałek, 22 maja 2017

Odwrócona tarta na cieście francuskim z jabłkami, orzechami i karmelem (na gorąco!)



Wygląda nieciekawie, a jak dodamy moją zdolność aranżacji i robienia zdjęć, to już wcale. Za to smak rekompensuje wszystko. Bo przymknijcie oczy i wyobraźcie sobie cieplutką tartę pełną pysznych jabłek i gorącego karmelu zwieńczoną kulką (lub kulą) ulubionych lodów... Od razu inaczej to wygląda, prawda?


Składniki (na formę o średnicy 24cm - wychodzi około 6 sporych porcji):

-1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
-ok. 700g jabłek (4-5 sztuk)
-1 szklanka orzechów włoskich

Na karmel:

-3 niezbyt czubate łyżki masła
-1szklanka cukru
-3/4 szklanki śmietany 30%
-1/4 szklanki wody

Ponadto:

-ulubione lody (najlepiej w tym zestawie smakują waniliowe lub śmietankowe)

Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozwijamy na blacie.  Odkładamy do ocieplenia. Układamy na nim formę i ostrym nożem wycinamy koło nieco większe niż forma.

Orzechy z grubsza siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.

Przygotowujemy karmel. Do garnuszka z grubym dnem wsypujemy cukier tak, aby równomiernie zakrywał dno. Podgrzewamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać i lekko zbrązowieje. Uwaga: nie mieszamy! Kiedy cukier będzie lekko brązowy, wlewamy wodę (będzie mocno pryskać) i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy śmietankę i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do karmelu wrzucamy jabłka i orzechy. Gotujemy około 15 minut, od czasu do czasu obracając jabłka - powinny lekko zmięknąć. Po tym czasie jabłka układamy w formie. Zalewamy karmelem z orzechami. Przykrywamy wyciętym z ciasta kołem. Brzegi ciasta upychamy po bokach za pomocą szpatułki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut, do zrumienienia (karmel lubi uciekać z formy, więc warto ustawić ją jeszcze na blaszce). Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do lekkiego (ale nie całkowitego) przestygnięcia. Przykrywamy od góry dużym talerzem lub paterą i ostrożnie odwracamy do góry nogami. Ciasto powinno bez problemu wyjść z formy. Podajemy na gorąco z gałką lodów. 


Smacznego! 

2 komentarze: