sobota, 6 maja 2017

Jabłkowo-jagodowy placek z cytrynową nutą




Chyba najwyższy czas dojadać zeszłoroczne zapasy. Przecież, ani się obejrzymy, jak zaleje nas fala świeżych pachnących słońcem owoców! Choć za oknem szaro i ponuro, ja przywołuję letnie smaki i aromaty. Dziś zapraszam na pyszny aromatyczny placek pełen owoców zamkniętych w kruchym cieście i pod chrupiącą kruszonką.




Składniki (na formę 24cm): 

Na ciasto: 
-180g mąki pszennej
-100g mąki krupczatki
-1 jajko
-125g zimnego masła
-skórka otarta z 1 cytryny
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki cukru
-szczypta soli 

Na farsz owocowy:
 -400g jagód (można użyć mrożonych, ale trzeba je najpierw rozmrozić)
-2 duże jabłka
-2 łyżki cukru
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki mąki ziemniaczane
-2 łyżki bułki tartej lub dowolnych otrębów 

Na kruszonkę: 
-100g mąki pszennej
-50g cukru
-70g masła 

Na lukier: 
-2 łyżki cukru pudru
-sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Przygotowujemy ciasto. Masło siekamy drobno i umieszczamy w misce wraz z pozostałymi składnikami. Zagniatamy krótko na gładką masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzonym ciastem wylepiamy równomiernie dno i brzegi formy. Nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i pieczemy kolejne 10 minut. 

W czasie, gdy pieczemy spód, przygotowujemy pozostałe elementy ciasta.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wraz z jagodami umieszczamy w sporym naczyniu. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy. W naczyniu umieszczamy cukier i mąkę. Mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

Przygotowujemy dość rzadki lukier. W razie potrzeby, dodajemy więcej cukru pudru lub soku z cytryny.

Podpieczony spód posypujemy równomiernie bułką tartą lub otrębami. Wykładamy farsz owocowy i wyrównujemy. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na około 25-30 minut.
Gorące ciasto polewamy lukrem.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mam zamrożone jagódki, może się skuszę na taki placuszek -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Ja też użyłam tu mrożonych :)

      Usuń
  2. Pyszny placek na każdą okazję. Presentuje się smakowicie. Moim zdaniem tego typu ciasta zawsze wszystkim smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę :) dziękuję :)

      Usuń