poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Babeczki bananowo-kokosowe (bez cukru i mąki)


Ostatnio zdarzyło mi się tak niefortunnie, że jestem na cukrowym detoksie. Tak, sama zaaplikowałam sobie taką radość. Detoks, detoksem, ale coś słodkiego by się zjadło. Żeby nie nagrzeszyć za bardzo i zmieścić się (chociaż częściowo) w wytycznych, zmajstrowałam takie przyjemne babeczki: bez mąki, bez cukru, bez laktozy i bez glutenu (jeśli użyjemy odpowiedniej sody), ale na szczęście, nie bez smaku. Tego odmówić im nie można. Są przyjemnie wilgotne i dość słodkie. Do tego zdrowe. Czego chcieć więcej? 

Składniki (na 10 sztuk):

-4 łyżki mąki kokosowej (można użyć bardzo drobno zmielonych wiórek kokosowych)
-2 łyżki wiórek kokosowych
-3 duże jajka
-3 łyżki płynnego oleju kokosowego
-2 duże bardzo dojrzałe banany
-1/4 szklanki mleka kokosowego
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/2 łyżeczki cynamonu

W jednym naczyniu ubijamy razem mleko, olej oraz jajka. Banany rozgniatamy widelcem (lub w blenderze) na papkę i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę kokosową, wiórki, cynamon oraz sodę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30-35 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz