sobota, 18 lutego 2017

Placuszki z gruszką


Pyszne pulchne placuszki doskonałe na śniadanie lub obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu, poradzi sobie z nimi nawet dziecko. Są lekkie, ale wilgotne i sycące i szybko znikają z talerza! Najlepiej smakują gorące, prosto z patelni.

Składniki (na około 15 sporych sztuk):

-1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
-2 duże jajka
-2 łyżki oleju
-1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki sody
- szczypta soli
-1/2 łyżeczki imbiru w proszku
-2 duże gruszki

Ponadto:

-tłuszcz do smażenia (odrobina)
-cukier puder/miód/syrop klonowy do podania

Mąkę mieszamy z sodą, solą oraz imbirem. W oddzielnej misce mieszamy razem jajka, jogurt i olej. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, ciasto jest dosyć gęste. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy tłuszczem. Masę wykładamy za pomocą łyżki, formując nieduże, płaskie placki - urosną na patelni. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Musimy pamiętać, aby temperatura smażenie nie była zbyt wysoka - placuszki zrumienią się na zewnątrz, ale nie dosmażą się w środku. Podajemy polane miodem lub syropem klonowym, albo oprószone cukrem pudrem.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny przepis :) Uwielbiam gruszkowe dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Szkoda, że do sezonu gruszkowego jeszcze tyle czasu :)

      Usuń