środa, 17 lutego 2016

Kokosowe mini serniczki


Czy ja już mówiłam, że jestem wielką fanką serników? No to jestem. Dziś sernik troszkę w innej formie, bo w postaci małych serniczków kolorowych papilotkach. Pyszny, wilgotny i z kokosową nutą! Do tego łatwo się nim podzielić :)


Składniki (na około 15 sztuk):

Na spód:

-200g herbatników kokosowych
-50g roztopionego masła
-1/2 tabliczki białej czekolady

Na masę serową:

-800g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub sera z wiaderka
-100g cukru
-3 jajka
-1 łyżka mąki kokosowej
-4 łyżki wiórków kokosowych

Ponadto:

-kandyzowane wiśnie do dekoracji
-konfitura/marmolada z wiśni (ok. 3/4 szklanki)

Herbatniki dokładnie rozgniatamy, dodajemy drobno posiekana białą czekoladę oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wszystkie składniki można połączyć również za pomocą malaksera. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Powstałą masą ciasteczkową wylepiamy dna foremek dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Przygotowujemy masę serową. Ser ubijamy krótko wraz z jajkami i cukrem. Cały czas ubijając, dodajemy mąkę kokosową i wiórki, łyżka po łyżce. Na wcześniej przygotowane spody wykładamy po łyżeczce konfitury wiśniowej i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie, do foremek wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 35 minut (sprawdzamy, czy środek serniczków stężał). 

Gotowe serniczki po wystudzeniu dekorujemy wiśniami.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. mąka kokosowa to zmielone wiórki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam gotowej mąki, ale myślę, że spokojnie można wiórki zmielić na mąkę.

      Usuń