sobota, 27 lutego 2016

Orzechowa szarlotka



Kruchutkie, aromatyczne ciasto pełne orzechów to doskonały poprawiacz humoru w ponure, jeszcze przecież zimowe, dni. Kiedy przyjdzie ta wiosna?


Składniki (blaszka 30x30cm):

Ciasto:

-200g orzechów włoskich
-200g mąki krupczatki
-2 żółtka
-200g zimnego masła
-1/4 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki cynamonu
-100g cukru pudru

Na masę jabłkową:

-1,3kg jabłek (najlepiej kwaskowatych)
-60g orzechów włoskich
-1/2 łyżeczki mielonych goździków
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
-1/4 łyżeczki kardamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-2 łyżki soku z cytryny

Ponadto:

-cukier puder do oprószenia

Przygotowujemy ciasto. Orzechy lekko prażymy na suchej patelni a następnie mielimy. Dodajemy mąkę, cukier puder, cynamon, żółtka oraz posiekane masło i krótko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa od drugiej), zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 

W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka o grubym dnie, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy pod przykryciem aż lekko zmiękną. Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy z grubsza. Do jabłek dodajemy przyprawy oraz posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy równomiernie ciastem (większą częścią), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy i wykładamy na nie wcześniej przygotowany farsz. Całość przykrywamy pozostałym ciastem, odrywając kawałek po kawałku. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz