środa, 25 listopada 2015

Wytrawne babeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


A co powiecie na taką alternatywę dla tradycyjnej kanapki? Świetnie sprawdzą się na śniadanie, na kolację, a także w podróży. Szybkie w przygotowaniu, a można jej jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie tylko dla miłośników szpinaku.

Składniki (na 15 sztuk):

-150g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrażamy)
-2 duże ząbki czosnku
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-2 jajka
-1 łyżeczka soli
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
-1/2 łyżeczki oregano
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju
-50g dowolnego sera żółtego
-1/4 szklanki oleju (można wykorzystać olej po suszonych pomidorach)

W dużym naczyniu mieszamy razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka. Dodajemy szpinak, pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser żółty i jogurt. Mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Przekładamy do formy wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20-23 minuty.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Placek z orzechami! Uwielbiam! Jakby tylko pojawiłby się u mnie w domu... to w ciągu kilku minut, już by go nie było :P
    Pozdrawiam Kuba :)

    OdpowiedzUsuń