niedziela, 8 listopada 2015

Kokosowe muffiny z kremem kokosowym



Wilgotne muffiny przykryte kokosową czapeczką z pralinkowym pomponikiem. Czego chcieć więcej w deszczowy i wietrzny jesienny dzień? Tylko kubka kawy do kompletu!

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

-2 szklanki maki pszennej
-1/2 szklanki wiórek kokosowych
-3/4 szklanki cukru
-2 jajka
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-1/3 szklanki oleju
-szczypta soli
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na krem:

-250ml śmietany kokosowej (otrzymujemy poprzez długie chłodzenie mleczka kokosowego)
-250g serka mascarpone
-2 czubate łyżki cukru pudru
-12 pralinek Rafaello (lub innych kokosowych) do dekoracji

Mieszamy razem przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt, jajka, olej, wiórki kokosowe, ekstrakt i cukier. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (napełniamy ok 3/4 ich wysokości). wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy krem. Śmietanę kokosową ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a następnie, stopniowo, mascarpone. Gotowym kremem dekorujemy babeczki. Na każdej układamy pralinkę. 

Przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. jakie urocze! Koniecznie muszę je zrobić :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń