środa, 9 września 2015

Paprykowe leczo


Pyszne, pikantne, rozgrzewające, jednogarnkowe. Moje ulubione leczo. Składa się z trzech głównych składników: papryki, pomidorów i cebuli. I już. Zamykam je też w słoiki, aby zimą przypomnieć sobie smaki ostatnich ciepłych dni. Zamieniam wtedy sztuki na kilogramy zachowując te same proporcje.
Ja wybieram wersję wegetariańską, ale mięsożercy mogą je wzbogacić o kiełbasianą wkładkę.

Składniki na 2 porcje:

-6 strąków czerwonej papryki (lub różnokolorowej)
-3 duże pomidory
-3 duże cebule
-3 duże ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-łyżeczka słodkiej papryki
-0,5 łyżeczki papryki ostrej
-sól, pieprz do smaku

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę i chwilę smażymy. Następnie przykręcamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Gdy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej dusimy. W tym czasie usuwamy skórkę z pomidorów (najlepiej wcześniej je sparzyć) i kroimy je w ćwiartki. Dodajemy do papryki i cebuli. Doprawiamy do smaku i dusimy, aż pomidory się rozpadną. Podajemy gorące z ulubionym pieczywem.


Smacznego!

Wegetariański obiad V Pora na pomidora!

3 komentarze:

  1. Fajne leczo. Takie "nieprzekombinowne". Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też już upichciłam leczo w tym sezonie. 4,5 litra ;)

    OdpowiedzUsuń