czwartek, 20 sierpnia 2015

Jagodowy jogurtowiec z borówkami




Delikatny, puszysty i nieprzesłodzony. Znika w mgnieniu oka. Idealny na upalne dni.. Polecam szczególnie miłośnikom jagód. 

Składniki (tortownica o średnicy 24cm):

Na spód:
-200g herbatników
-100 g roztopionego masła

Masa jogurtowa:
-1l jogurtu naturalnego
-450g jagód (odłożyć dwie łyżki)
-7 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki cukru
-200g borówek

Na wierzch:
-200g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki jagód (wcześniej odłożone)

Herbatniki drobno kruszymy, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku (można to zrobić za pomocą malaksera). Masę ciasteczkową przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i dokładnie dociskamy. Odstawiamy do lodówki.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (2-3 łyżki) i odstawiamy do napęcznienia (ok.10minut). W tym czasie jogurt miksujemy z cukrem i jagodami. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodajemy do niej łyżkę masy jogurtowej i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy do masy jogurtowej i ponownie miksujemy. Dodajemy borówki, mieszamy łyżką lub szpatułką. Całość odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia (masa powinna być lekko sztywna, ale tak, aby dała się przelać). Masę jogurtową wylewamy na przygotowany wcześniej spód i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i jagodami. Wykładamy równomiernie na stężałą masę jogurtową. Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2 godziny.



Smacznego!

Letnie owoce

7 komentarzy: