wtorek, 28 października 2014

Razowe muffiny z marchewką - idealne na drugie śniadanie


 Chyba robię się trochę monotematyczna, bo znowu piekę muffinki. A co ja poradzę, że je tak uwielbiam? Szczególnie z dużym kubkiem ulubionej kawy. A te na drugie śniadanie nadają się idealnie. Są smaczne i sycące. Na pewno poprawią humor w deszczowy jesienny poranek. Poza tym są zdrowszą alternatywą dla wszędobylskich batoników i "zdrowych" śniadaniowych ciasteczek.

Na 12 sporych babeczek:

-2 szklanki mąki pszennej razowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-2 jajka
-1 łyżeczka cynamonu
-szczypta kardamonu
-szczypta soli
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-2 łyżki oleju
-3/4 szklanki brązowego cukru (ja dałam mniej)
-1 duża marchewka (ok. 1 szklanki startej)


W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.

W osobnym naczyniu mieszamy razem jajka, olej, jogurt, cukier i startą na małych oczkach tarki marchewkę. 

Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami, zapełniamy około 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 18-20 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, ale myślę, że sa już wystarczająco słodkie.






Smacznego!


Mój skromny przepis bierze udział w konkursie, w którym można wygrać wspaniałe książki Doroty Świątkowskiej, autorki wspaniałego bloga. Więcej można poczytać tu:  www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki.

4 komentarze:

  1. To ja porywam jedną, bo akurat moja pora na jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne muffiny! z chęcią również porwałabym jedną! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie pyszne maleństwa zawsze znajdą się chętni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne, zwłaszcza w towarzystwie sówek ;)

    OdpowiedzUsuń