środa, 8 października 2014

Pieczona dyniowa owsianka ze śliwkową niespodzianką




Dynia, dynia, wszędzie dynia! Po prostu nie mogę się jej oprzeć. Ale z drugiej strony po co? Poddaję się pomarańczowej królowej i oddaję się dyniowemu szaleństwu!

Dzisiaj na śniadaniowym stole zagościła owsianka z dynią. Solidna porcja rozgrzewającej jesiennej owsianki. Sama owsianka jest dość słodka a śliwki ukryte na dnie są miłą niespodzianką nieco przełamują tę słodycz.

Składniki na dwie duże porcje:

-9 łyżek płatków owsianych górskich
-1 łyżka siemienia lnianego
-1/2 szklanki pure z dyni
-4-6 śliwek
-1-2 łyżeczki miodu
-2 szklanki mleka
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki kardamonu
-2 łyżki pestek dyni

Płatki i siemię mieszamy w rondelku, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do wchłonięcia całości mleka i napęcznienia. 

Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na dnie kokilek lub innych niewielkich naczyń do zapiekania. 

Do masy owsiankowej dodajemy miód, przyprawy, pure z dyni i mieszamy dokładnie. Wszystko wykładamy na śliwki. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Zapiekamy około pół godziny w temperaturze 180-200 stopni. 


Smacznego!



Dynia na słodko i słono

8 komentarzy: