poniedziałek, 1 września 2014

Owsianka Rafaello na budyniu




Skończyły się wakacje i czas wrócić do pracy. Chyba nikt nie lubi tego momentu. Do tego pogoda nie rozpieszcza.  Żeby nastawić się pozytywnie zrobiłam dzisiaj jedną z moich ulubionych owsianek (a która nie jest?), owsiankę Rafaello. Na pewno każdy zna te delikatne pralinki skrywające w środku migdał a z wierzchu otulone wiórkami kokosowymi. Po takim śniadaniu nie straszny powrót do pracy!

Na dwie porcje:
- 9 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
- 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego z białą czekoladą (Delecta)
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szklanki mleka (odlać 1/4 szklanki do rozrobienia budyniu)
- kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Do posypania:
- 2 łyżeczki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
- 2 łyżeczki wiórków lub chipsów kokosowych
- 2 kosteczki białej czekolady

Płatki i wiórki zalewamy mlekiem. Dodajemy miód i aromat migdałowy. Chwilę gotujemy (ok. 4-5 minut). Budyń rozrabiamy w odlanym zimnym mleku. Dodajemy do płatków. Chwilkę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przekładamy do miseczek. Na wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi, migdałami oraz posiekaną białą czekoladą.


Smacznego!

5 komentarzy: