piątek, 2 grudnia 2016

Sernik Speculoos


Sernik to moje najukochańsze ciasto. Królem jest sernik mojej mamy. Piecze go dwa razy do roku, z okazji świąt. Jest tłusty, ciężki, pełen rodzynek i absolutnie pyszny. 
Ja w czasie świąt absolutnie poddaję się korzennym smakom, więc musiały także zawitać do mojego sernika. Jest on delikatny, wilgotny, aromatyczny i pełen ciasteczek korzennych. Chciałoby się go jeść i jeść!


Składniki (na formę 24cm):

Na spód:

-200g ciastek korzennych
-50g masła

Na masę serową:

-800g twarogu zmielonego dwukrotnie
-200g kremu ciasteczkowego Speculoos (są dostępne między innymi w Biedronce, oraz sezonowo w Lidlu),
-200g śmietany 18%
-3/4 szklanki cukru
-5 dużych jajek
-4 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka cynamonu
-600g ciastek korzennych

Na krem:

-200ml śmietany 30 lub 36%
-100g kremu ciasteczkowego

Ponadto:

-kilka ciastek korzennych do dekoracji

Przygotowujemy krem (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Śmietanę podgrzewamy, dodajemy krem i mieszamy do powstania jednolitej masy. Studzimy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ubijamy na sztywno.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy. Ciastka kruszymy bardzo drobno, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Można to zrobić przy pomocy blendera. Gotową masą wylepiamy dno formy, którą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Studzimy.

Ser ucieramy z kremem na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i krótko miksujemy. Na końcu dodajemy połamane ciastka i mieszamy za pomocą łyżki. Masę serową wylewamy na podpieczony i przestudzony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach przez około 60 minut (środek powinien być sprężysty). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch sernika smarujemy wcześniej przygotowanym kremem i dekorujemy połamanymi ciastkami. 


Smacznego!

2 komentarze: