niedziela, 18 października 2015

Kruche migdałowe ciasto z gruszkami


Migdałowy gruszkowiec, gruszkowy migdałowiec, albo po prostu kruchy migdałowy placek z gruszkami. Nie ważne jak zwał, grunt, że jest obłędny. A na ciepło z gałką lodów waniliowych to już petarda! 

Składniki (na formę 24cm):

Na ciasto:

-200g mąki krupczatki
-200g mielonych migdałów
-100g cukru pudru
-2 żółtka
-1/4 łyżeczki soli
-200g zimnego posiekanego masła

Na farsz gruszkowy:

-1kg dość twardych gruszek
-1 łyżeczka całych goździków
-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1/4 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżki płatków migdałów

-cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto łączymy, krótko zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części (jedna część powinna być trochę większa), zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę. Po tym czasie, tortownicę lub głębszą formę ceramiczną wysmarowujemy masłem i wysypujemy mąką, ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia. Dno i brzegi wylepiamy ciastem (większą porcją), nakłuwamy widelcem, pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Goździki rozbijamy w moździerzu, i ucieramy z pozostałymi przyprawami. Przyprawy, sok z cytryny i płatki migdałów do dajemy do pokrojonych gruszek i dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy postrzępione kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy kolejne 45-50 minut.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Niczym jak szarlotka. Musi być pyszne :) Uwielbiam ciasto z gruszkami.

    OdpowiedzUsuń