wtorek, 3 lutego 2015

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem, fetą i pieczarkami


Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zawsze z pomocą przychodzą naleśniki. A już takie ze szpinakiem to obiad idealny. 

Na 6 sporych naleśników:

Na ciasto:
-1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
-2 jajka
-1,5 szklanki mleka
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka tymianku
-oliwa/olej do smażenia

Na farsz: 
-opakowanie mrożonego szpinaku (450-500g)
-4 duże pieczarki
-150g sera typu feta
-2 pomidory
-3 duże ząbki czosnku
-gałka muszkatołowa
sól,pieprz

Składniki na ciasto mieszamy razem i odstawiamy na chwilę.
W tym czasie przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy szpinak, aż do rozpuszczenia, dodajemy pokrojone w grubą kostkę pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy pieprzem i gałką do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę.
Na wysmarowanej tłuszczem patelni smażymy naleśniki. Mąka pełnoziarnista sprawia, że naleśniki są bardziej kruche, więc trzeba być delikatnym podczas przewracania. 
Do farszu dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą. Farsz wykładamy na połowę naleśnika, na wierzchu układamy plasterki pomidora. 


Naleśnika składamy na pół. Podajemy z dodatkiem sosu czosnkowego.


Smacznego!

4 komentarze: