niedziela, 26 listopada 2017

Fit piernik (dietetyczny)



Święta mogą przyprawić o ból głowy każdego, kto liczy kalorie i stara się zgubić co nieco. Osobiście, w święta luzuję wszelkie paski, przeszywam guziki i luźniej wiążę gorsety, bo moja słaba silna wola nie pozwala na oparcie się maminemu sernikowi, tradycyjnej jarzynowej sałatce z majonezem, czy tonie różnorodnych pierniczków, które już zaczynam upychać po kątach. Ale dla tych, którzy chcą dotrzymać swoich postanowień i nie ponieść się świątecznemu obżarstwu, proponuję piernik w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Ciasto jest bardzo aromatyczne (jak to piernik) oraz wilgotne, bo upieczone na bazie buraka i marchewki. Moja wersja oprószona jest cukrem pudrem, ale nie zaszkodzi go delikatnie polukrować lub ozdobić czekoladą.


Składniki (forma 12x30cm):

-1 duży burak (ok. 400g)
-2 marchewki (ok. 300g)
-4 jajka
-skórka otarta z 1 cytryny
-2 łyżki oleju kokosowego
-1 szklanka płynnego miodu
-2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-1 łyżeczka sody
-1/4 łyżeczki soli
-2 łyżki przyprawy do piernika (na przykład domowej)
-0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
-0,5 szklanki rodzynek
-cukier puder do oprószenia

W garnuszku o grubym dnie umieszczamy miód, olej kokosowy i przyprawę do piernika. Mieszamy i podgrzewamy do zagotowania, a następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Buraka i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy miód oraz jajka i dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą i solą, dodajemy do mokrych składników. Wrzucamy posiekane orzechy oraz rodzynki i ponownie dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem lub czekoladą.



Smacznego!


zBLOGowani.pl

2 komentarze: