niedziela, 29 listopada 2015

Placek po brzegi wypełniony orzechami



Dziś polecam aromatyczny placek wypełniony po brzegi orzechami. Inspiracją do zrobienia tego ciasta był tradycyjny amerykański pecan pie. Co z tego wyszło? Przepyszny, nie, obłędny wprost placek pełen chrupkich orzechów, wypełniający dom apetycznym aromatem. Całym sercem polecam to ciasto, zwłaszcza na nadchodzące święta i gwarantuję, że będzie miłe dla podniebienia każdego świątecznego gościa i nie tylko. U mnie na pewno zagości na świątecznym stole.


Składniki:

Na ciasto (forma 26cm, powinna być dość wysoka):

-200g maki pszennej
-100g maki krupczatki
-1 jajko
-3 łyżki wody
-200g zimnego masła
-szczypta soli
-1,5 łyżeczki cynamonu

Na farsz orzechowy:

-2-2,5 szklanki orzechów (polecam mieszankę kilku rodzajów, na przykład u mnie: włoskie, laskowe, makadamia, nerkowce, pekany), orzechów nie siekamy, jedynie duże orzechy makadamia przekrawamy na pół
-3 jajka
-2 łyżki masła
-1/2 szklanki syropu klonowego (ewentualnie miodu)
-1 szklanka brązowego cukru
-1/2 łyżeczki soli

Przygotowujemy ciasto. Mąki, cukier, cynamon, sól mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekane masło, jajko i wodę. Krótko zagniatamy ciasto (wszystkie składniki można także połączyć w malakserze). Formujemy kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę (lub dłużej). Po tym czasie wylepiamy ciastem dno i brzegi formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy spód za pomocą widelca. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, potem jeszcze na 10 minut bez obciążenia i folii.

Przygotowujemy farsz. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajko roztrzepujemy, dodajemy syrop klonowy, rozpuszczone masło, cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łyżką. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 170-175 stopni. Pieczemy około 50-55 minut (do stężenia masy). Jeśli orzechy zaczną się zbyt mocno przypiekać można ciasto przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Smacznego!

6 komentarzy: